Gotowanie to sztuka. A jakże pięknie wyglądają potrawy w mistrzowski sposób pokazany na fotografiach.
W piątek, 19 października, w Pałacu Belwederskim odbyła się uroczystość wręczenia pierwszego egzemplarza albumu Wykwintna kuchnia polska.Wszystkie smaki roku, wydanego nakładem oficyny wydawniczej BOSZ, Pani Annie Komorowskiej, Małżonce Prezydenta RP, która objęła patronat nad dziełem.
W pięknej, bogato ilustrowanej, albumowej książce znalazły się propozycje wykwintnych dań, przygotowanych przez uznanych szefów kuchni, takich jak Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Marek Widomski czy Dariusz Struciński.
Mistrzowie skomponowali menu zgodne z porami roku, wykorzystując tradycyjne polskie produkty w nowych daniach i smakach. Swoje propozycje przedstawiła także Pani Anna Komorowska.
Bardzo oryginalne potrawy zostały wspaniale zaaranżowane, dzięki czemu towarzyszące przepisom zdjęcia są w istocie artystycznymi kulinarnymi obrazami. Dodatkową atrakcją są fotografie wykonane w Belwederze, siedzibie Prezydenta RP.
Wstępem tę niepowtarzalną i niezwykłą książkę kucharską opatrzyli: w wersji polskiej – prof. Jerzy Bralczyk, który skupił się na językowo-smakowych doświadczeniach, a w wersji angielskiej – Jan Łoziński, przedstawiający polską historię „od kuchni”.